AMBEREXPO Gdańsk
25 & 26 września 2024

A@W Newsletter

Lekka, siedmiopiętrowa hybryda

19 grudnia 2023

Obszar miejski "Schöneberger Linse" w Berlinie oferuje interesującą mieszankę życia, pracy, kultury i handlu. Zespół budynków EDGE Südkreuz, zbudowany przez Tchoban Voss Architekten, stoi na wschodnim krańcu dzielnicy. Konstrukcja nośna dwóch siedmiokondygnacyjnych budynków składa się w dużej mierze z drewna, co zmniejszyło wagę i pozwoliło na redukcję rozmiaru komponentów. Wnętrze zaprojektowane przez de Winder Architekten również zawiera drewniane elementy.

 

 


Widok na zabudowę.

 

Na pierwszy rzut oka, dwa budynki wzniesione dla szwedzkiej firmy energetycznej mają raczej zwyczajny wygląd zewnętrzny, który płynnie wtapia się w język architektoniczny tej lokalizacji, ze ściśle dopasowaną, bardzo jednolitą perforowaną fasadą i panelami z betonu z włókna szklanego w dwóch różnych kolorach, tworząc poziomą strukturę. Jednolitość jest tu i ówdzie przełamana wysokimi portalami, domniemanymi pilastrami oraz wielopoziomowymi oknami.

 


W centralnym, zalanym światłem atrium można spacerować po smukłych schodach między platformami na "drzewach".

 

Przestronne atrium jako symbol budynku


Z placu wolnego od ruchu samochodowego przechodzimy przez siedmiometrowe szklane lobby do większego z dwóch budynków biurowych i po kilku metrach docieramy do imponującego, wysokiego atrium, które jest pokryte folią ETFE i jasno oświetlone światłem dziennym. Przestronne pomieszczenie jest skutecznie wypełnione przez cztery filary, stylizowane na drzewa, które sprawiają wrażenie przebywania w swego rodzaju lesie. Odczucie to potęgują rozrzucone po całym pomieszczeniu rośliny, od małych po wysokie. Drzewa mają wznoszącą się konstrukcję z drewnianych listew, która rozszerza się na wierzchołkach, tworząc platformy do nieformalnych spotkań. Najwyższe drzewo ma prawie 15 metrów wysokości i szeroką na 6 metrów platformę, podczas gdy najniższe ma 4 metry wysokości, z przekrojem platformy na ponad 7 metrów. Są one połączone schodami, których konstrukcja została maksymalnie zminimalizowana, umożliwiając oszałamiający spacer zawieszony w przestrzeni.

 


Widok na platformę wieńczącą konstrukcję “drzewa”.

 


Drewno widoczne w konstrukcji i aranżacji wnętrz.

 

Lekki i materiałooszczędny szkielet


Drzewa w centralnym atrium są subtelnym odniesieniem do konstrukcji całego budynku, którego konstrukcja nośna jest hybrydą drewniano-betonową z dużym udziałem drewna. Beton jest używany głównie do fundamentów i piwnicy, zapewniając stabilną podstawę. Podczas fazy planowania architekci skupili się na zmniejszeniu śladu węglowego i wagi budynku, a także na wykorzystaniu materiałów, które są jak najbardziej zrównoważone i nadają się do recyklingu. Zastosowano łącznie 1190 drewniano-betonowych hybrydowych elementów stropowych (grubość betonu: 10 cm, grubość belek drewnianych: 28 cm), które wsparte są na 1280 słupach elewacyjnych z drewna klejonego i prefabrykowanych belkach żelbetowych wewnątrz budynku. Ściany składają się z 445 elementów ściennych Multibox o łącznej powierzchni 16 000 m². W sumie konstrukcja dwóch budynków składa się z 3500 m³ drewna świerkowego z certyfikatem FSC. Konstrukcja hybrydowa zmniejszyła ciężar własny całej konstrukcji o 50%, co skutkowało znacznie niższymi wymaganiami dotyczącymi obciążenia fundamentów żelbetowych, co z kolei doprowadziło do mniejszego zużycia materiałów.

 


Sufity składają się z drewniano-betonowej konstrukcji hybrydowej o grubości betonu wynoszącej zaledwie 10 cm.

 

Wysoka jakość i stonowany design


Drewniana konstrukcja nośna jest w dużej mierze widoczna nie tylko w prestiżowym atrium, ale także w przestrzeniach wewnętrznych, nadając atmosferze naturalny charakter. Wszystkie pozostałe powierzchnie sufitów i ścian są białe. W pomieszczeniach biurowych podłoga ma jasnoszary odcień, w salach konferencyjnych znajdują się kolorowe akcenty. Tworzy to przyjazne, powściągliwe otoczenie dla 1600 pracowników, gdzie partycypacyjnie opracowany krajobraz biurowy pozwala na różne konstelacje użytkowania. Cała organizacja przestrzenna opiera się na koncepcji nieterytorialnego miejsca pracy, w której wszyscy pracownicy mają swobodny wybór przestrzeni w ramach swoich "baz domowych". Zespół biurowy otrzymał certyfikat DGNB Platinum z oceną 95,4%, a jakość projektu i architektury została potwierdzona certyfikatem DGNB Diamond.

 

 

Zdjęcia/P.A.: © HG Esch, Hennef
Zdjęcia von de Winder: © Mark Seelen Photography, Hamburg


Przekład tekstu: Thomas Geuder, Der Raumjournalist

 

Lekka, siedmiopiętrowa hybryda
Powrót do przeglądu

A@W Newsletter

Bądź na bieżąco, zapisz się do naszego comiesięcznego newslettera!

>> Zasubskrybuj

Jesteś zainteresowany widocznością w naszym newsletterze?

>> Kliknij tutaj!

Design & Plan